Megér közel másfél millió forintot tíz homár?

Egy búvárt csíptek fülön a természetvédelmi ellenőrök az angliai Northumberlandben tavaly szeptemberben, akinek zsákjában tíz ízeltlábú tengeri élőlény is volt. A 48 esztendős Trevor Bankhead talán nem is sejtette, mekkora bajba került. 

A jól felszerelt búvárnál volt egy homárfogó alkalmatosság is, tehát nem volt nehéz megállapítani, milyen céllal merült alá. A sikeres homárfogással pusztán csak két probléma volt: mindegyik az engedélyezett méretnél kisebbnek bizonyult, ráadásul a Northumberland Inshore Fisheries and Conservation Authority (NIFCA) kizárólag napi egy homár felhozatalát engedélyezi azok számára, akik nem rendelkeznek hivatásos halászati licenccel.

A búvár bűnösnek vallotta magát, de azt állította, fogalma sem volt a korlátozásokról. Azzal magyarázta, hogy tíz homár is volt nála, hogy nagyon szereti a tengert és kislányának szeretett volna egy tengeri témájú bemutatót tartani.

A bíróságot ez a védekezés nem hatotta meg, 1,996 font bírságot és 1,754 eljárási költséget kell megfizetnie Bankheadnek. Ez a majdnem másfél millió forint a NIFCA képviselője szerint egyértelmű üzenetet küld minden szabályszegő számára: akit elfognak illegális tevékenység űzése közben, az sokkal többet fizet a homárért, mint a boltban- és a fogást még meg sem tarthatja.

A Northumberland környéki tengerszakasz fontos élőlénye a homár, és a bíróság is a természetvédelmi hatóság mellé állt, mert felismerték ezen állatok jelentőségét, és a jog eszközeivel is segítik a védelmüket.