Így néz ki a befagyott vizek világa.

A jég alá merülés nem számít tömegek hobbijának. Még a búvároknak is csak egy része szokta űzni, egyetlen okból: a víz ott igen hideg, ahol a felső réteg be tud fagyni. Sokan csak egyszer próbálják ki, a kaland kedvéért, még többen pedig maximum videókat nézegetnek.

A jégpáncél alatt a tavak vize letisztul, ezért kedvelik sokan ezt a merülésformát. Kicsivel új arcát mutatja minden, hiszen jobb a látótávolság- viszont az élővilág is "telel", nincs nagy mozgás sehol. 

A merülés komoly előkészületet igényel. Már a lék vágásához is láncfűrész kell, hiszen csak vastag jégpáncélra mehetnek rá a búvárok, amit nehéz áttörni. Mivel gyakorlatilag pont olyan, mint egy zárt téri, barlangi merülés, kell a vezetőkötél, a biztosítás. Hiába van sekélyen valaki, hiába csak 15 centi jég választja el a felszíntől, az is bőven elegendő, ha nem találja a kiutat. A felszerelésnek is fagymentesnek kell lennie. És mifelénk olyan is előfordul, hogy egész télen nem kedvezőek a körülmények, nem fagy be a víz annyira, amennyire kellene. Nem csoda hát hogy kevesebben szerveznek ilyen búvárkalandot.

Az pedig külön érdekesség, hogy pár helyen a tenger is be tud fagyni. Ott a jég alatt még látványosabb alulról a látvány, s az élővilág is egészen más. Általában az oroszországi Fehér-tengerben szerveznek ilyen merüléseket- ezért a látványért megéri a sok felkészülés, a jó felszerelések beszerzése.