Talán elsőre nehéz elhinni, hogy még a víz alatti fotósok is versenyeznek, de el kell áruljam: ez egy igen nagy múltra visszatekintő, komoly presztízzsel bíró verseny, az elsőt még 1972-ben(!) rendezték. Nem minden alkalommal van egyben filmes verseny, de ezúttal ilyet is meghirdettek.

Tudom, sokakban élhetnek fura elképzelések búvárfotósok versenyéről. Bizonyára van, aki azt gondolja, egyszerre merülnek alá valahol, azonos körülmények között fotózva keresi ki-ki a legjobb témát, és a legjobb képeket készítő nyer. Talán különösen hangzik, de tényleg van ilyen verseny.

Az országos bajnokság azonban más rendszerben zajlik. Jelenleg kétévente rendezik meg, a fotósok és a filmesek a korábbi években készült legjobb alkotásaikat nevezhetik különböző kategóriákban, a technikai különbségek miatt a kompaktosok számára is külön kategóriát írnak ki már egy ideje. Rangos, elismert megmérettetésnek számít a természetfotózás világában, és ebben az évben is jó versenyre lehet számítani.

A témában kevésbé jártasak számára ugyanis el kell áruljam, a magyar búvárfotózás már hosszú ideje rangot vívott ki magának a nagyvilágban. Erről egyszer szerintem majd írok bővebben, most annyi is elég, hogy igen hosszúra nyúlna a nemzetközi díjat elnyert búvárfotósok és -filmesek listája. Mindez főleg annak fényében meglepő, hogy közismert módon kis hazánk nem nagyon büszkélkedhet túl sok különleges merülőhellyel, pláne nem korallzátonyokkal és hasonlókkal.

Szerencsére amióta az utazás nem probléma, a világ minden tájáról hozzák a jobbnál jobb képeket és filmeket a kiváló magyar búvárfotósok. Aki valamiért nem hallott a versenyről, de szeretne bekapcsolódni, pár napig még lehet nevezni, aki pedig megismerkedne az utóbbi néhány verseny legjobb képeivel, szintén a Búvárfotós és Búvárfilmes OB hivatalos honlapján nézhet szét. Néhány hét múlva pedig majd arról tudok beszámolni, kik lettek a díjazottak ebben az évben.

Érdekel mi történik a felszín alatt? Képek, hírek, videók a Facebook-on is.