Több, mint tízezer merülés után került veszélyes helyzetbe egy búvár Ausztráliában.

cápa

Camila de Wit egy furcsa hangot hallott a víz alatt, és amikor megfordult, azt látta, férje teste körül vörössé válik a víz- a saját vére színezte azt el. A mindezért felelős bikacápa pedig pillanatok alatt tovatűnt, és többé nem is látták a búvárok.

Az 55 esztendős Craig de Wit nagyon rutinos búvár, Pápua Új-Guinea vizein üzemeltet búvár szafarihajót. Látott már egy s mást a víz alatt, de ezúttal úgy érezte eljött a vég: elmondása szerint a megtermett, négy méteres cápa támadása végzetesnek tűnt. A ragadozó felsőtestének felére ráharapott, és súlyosan megsebesítette.

Szerencsére csak 15 méteres mélységben voltak, így vele merülő felesége az első ijedtség után a felszínre tudta segíteni. Közben persze folyamatosan azt nézték, a cápa nem tér-e vissza, ám az többé nem bukkant fel. 

A hajón amivel tengerre szálltak, barátaik is ott voltak: közösen szerették volna megnézni, hogy festenek a korallzátonyok a tavalyi fehéredés után, ami sokat elpusztított. Szerencsére az egyik búvártárs civilben orvos volt, aki gyorsan ellátta a sebeket. De az nyilvánvaló volt, minél előbb orvoshoz kell vinni a sérült búvárt, csak éppen ez nem volt olyan egyszerű.

Először három órás hajóút várt rájuk a Murray Islandig, mert túlságosan hullámos volt a tenger a légimentéshez. A szigetről helikpterrel vitték tovább, majd végül Cairns városában kezdődhetett meg a kezelés. Több műtétre került sor, de lesz még belőle több is: Craig de Wit karján, gyomrán, mellkasán is súlyos sérüléseket szenvedett el.

A búvár rettentően szerencsésnek érzi magát, amiért megúszta a balesetet. A cápára nem haragszik, hiszen ő merészkedett a ragadozó területére: az ráharapott, de mivel nem emberevő, ezért tovább is állt. A mázli az volt, hogy nem vérzett el. A bikacápa viszonylag veszélyes cápafajnak számít, többször okozott már súlyos balesetet a támadásuk. Pár helyen rendszeresen búvárkodnak bikacápákkal, ilyen helyzetben nem nagyon fordul elő harapás.

cápa

Craig teljes felépülése várhatóan egy évig tart majd, ám abban reménykedik, jóval korábban visszatérhet majd a tengerre. A merüléstől ugyanis egy ilyen cápatámadás nem tartja vissza- talán úgy van vele, tízezer merülésbe belefér egy ilyen baleset.