Rekordmélységű merülésre készülnek orosz búvárok.

Amióta az emberek elindultak meghódítani a felszín alatti világot, mindig is feszegették a határaikat: előbb egy lélegzetvétellel, későbbn légzőkészülékkel próbáltak egyre mélyebbre jutni. Sokan vesztették életüket a veszélyes kísérletek során, de a technika fejlődött, s mára rutinszerűvé vált az olyan mélységű merülés, ami régen öngyilkosjelöltek számára volt csak ajánlott.

Az orosz haditengerészet különleges búváregysége most újabb célt tűzött ki maga elé: 450 méterre szeretnének embereket küldeni. Természetesen tengeralattjárókkal, távirányítású eszközökkel ez a mélység már rég elérhető, de néha szükség volna az emberi munkára, ezért vágnak bele az összetett és veszélyes kísérletsorozatba.

Ezért egy kutatóintézetet is bevontak az előkészületekbe, ők segítik a haditengerészet búvárait. Az orosz búvárok még soha nem jutottak el ilyen mélységbe, és a feladat nehézsége, bonyolultsága egy űrsétához hasonló. A merülésre valahol a Távol-Keleten kerül majd sor- még olyan helyet is keresni kell, ahol biztonsággal elérhető ez a mélység.

Ha sikerrel járnak a búvárok, a jövőben különleges keresési, mentési, katonai bevetéseken vehetnek részt ilyen mélységekben, víz alatti kábeleknél dolgozhatnak, felszínre hozhatnak különféle dolgokat. Az oroszok arról viszont nem nyilatkoznak, hogy köze van-e a különleges mélymerülő egység életre hívásának a Kursz tengeralattjáró 2000-ben történt tragikus balesetéhez, amikor nem sikerült kimenteni a benn rekedt embereket. 

Az oroszok 2012-ben bocsátották vízre az Igor Beluszov nevű hajót, amit kifejezetten mélytengeri mentésre fejlesztettek ki. Ennek a fedélzetén pedig természetesen ott van egy kiválóan felszerelt búváregység is. Sok műszer is rendelkezésre áll a kereséshez, a búvárok pedig egy több részegységből áll kamrát is használhatnak. A búvárok által használt eszközök a hajó belső terének ötödét foglalják el, több tucat kimentett embert képesek a fedélzetre venni, ha szükséges.

Az emberek mellett merülésre alkalmas távirányítású eszközök is bevethetőek a hajóról, az egyik például ezer méteres mélységig használható. Van egy olyan mélytengeri mentőegység, ami 22 embert tud a felszínre hozni 720 méteres mélységből. Amikor viszont búvárokra van szükség, egyelőre még korlátozott a mélység: eddig az oroszok által elért rekord 317 méter. Ehhez képest nagy ugrás lenne a 450 méter. 

A búvárok kamrában jutnak el a kitűzött mélységbe, ahol elhagyják a kamrát. Ketten merülnek, míg egy társuk marad a kamrában. Természetesen ilyen mélységhez már speciális felszerelések, gázkeverékek, fűtött búvárruha kell, tehát a kamrában levő eszközöket is felügyelni kell. A tavaly végrehajtott 317 méteres merülés során a búvárok a tenger fenekén is tettek egy sétát. Noha az egész merülés nem tartott sokáig, csak órákban mérhető, a felszínre emelkedés viszont két hetet vett igénybe a dekompresszió miatt. Érthető, mekkora kihívás egy ilyen merülés tervezése és végrehajtása, és nem akármilyen búvárok kellenek hozzá, akik bevállalják a mélységet, majd a hosszú összezártságot is.

Ezért minden egyes újabb méter elérése újabb komoly lépcsőfok. A 317 méteres merülés adatainak elemzése után jutottak arra az oroszok, hogy lehetséges ezt a mélységet is túlszárnyalni, így lett a 450 méter a kitűzött cél, valamikor 2018 első felében, miután befejeződött a búvárok felkészítése, és az orvosok is rábólintottak a tervre. 

Az orosz haditengerészet szerint fejlődhet annyit a technika az elkövetkezendő vévekben, hogy a 400 méteres merülések, ha nem is mindennapossá válnak, de kellő felkészüléssel biztonsággal végrehajthatóak lesznek. De a hosszú dekompresszió miatt a búvárok eleve nem merülhetnek túlságosan gyakran ilyen mélyre, és nyilván kevesen is vannak, akiket alkalmasnak találtak a feladatra. 

Az utat persze a legbátrabbak kövezik majd ki, s csak a képzés, a felkészülés teheti a búvárokat arra, hogy rutinszerűen elérjenek ilyen mélységeket. A mélytengeri búvárkodás világához csak egy módon lehet alkalmazkodni- rendszeres mélytengeri merülésekkel.